sobota, 11 października 2014

Uczta meksykańska - Tacos!

Jedzenie meksykańskie uwielbiam nie tylko za smak, ale również za piękne kolory. Na sam widok ślinka cieknie. Dziś na obiad robiłam pyszne tacos z mięsa wołowego ze smakowitymi dodatkami: żółtym serem, gauacamole i salsą pomidorową z kolendrą. 

Składniki:
  • 35 deko mielonego mięsa wołowego
  • 10 taco shells
  • puszka pomidorów
  • pół cebuli 
  • ząbek czosnku 
  • pół papryczki chilli
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki mielonego kminku 
  • ćwierć łyżeczki cynamonu 

  • Podsmażamy cebulę i czosnek
  • dodajemy mięso mielone
  • podsmażamy pod przykryciem
  • dodajemy przyprawy, pomidory i posiekaną papryczkę
  • po 15 minutach odkrywamy do odparowania płynu
  • taco shells podgrzewamy 5 minut w rozgrzanym piekarniku
  • nadziewamy mięsem 
  • na górę dodajemy dodatki: żółty ser, guacamole i salsę

Guacamole:
  • miękkie awokado rozgniatamy widelcem
  • wyciskamy 1/4 limonki
  • w wyciskarce do czosnku wyciskamy 1/4 cebuli 
  • doprawiamy solą i pieprzem

Salsa
  • 2 pomidory kroimy w kostkę 
  • dodajemy pół chilli
  • 1/4 cebuli 
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżej kolendry
  • sól, pieprz





Czas na awokado

6 komentarzy:

  1. nie miałam jeszcze okazji spróbować tacos, ale muszę przyznać, że wygląda wprost przepysznie! z pewnością wypróbuję przepis w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kuchnię meksykańską. Twoje tacos prezentują się pięknie, są takie kolorowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj cieknie ślinka, cieknie :) uwielbiam tacos :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach przepyszne danie- i dla podniebienia i dla oka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na przyjęcie jak znalazł:) Super przekąska.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam tacos, Twoje wyszły przepiękne i bardzo apetyczne.

    OdpowiedzUsuń