sobota, 15 października 2016

Kaszotto z dynią - jesienne danie jednogarnkowe

Nie ma lepszego towarzystwa dla dyni niż mieszanka przypraw: papryka, czosnek, cynamon, kurkuma, sól i pieprz. Dokładnie taki zestaw dodawałam do najlepszej zupy krem. Tak przyprawiona dynia może być składnikiem wielu dań, tym razem występuje z kaszą gryczaną, serem i rukolą. To rewelacyjne i szybkie danie, można podać na jesienny obiad w zabiegany dzień, lub zabrać do pracy na lunch, który smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno.





Składniki:

  • jedna średnia dynia lub pół dużej
  • 1 cebula
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 woreczki kaszy gryczanej lub 200 gram sypanej
  • 1 opakowanie sera bałkańskiego lub fety
  • garść rukoli
  • kilka łyżek oleju lnianego
  • 2 łyżki oleju roślinnego


Wykonanie:

  • cebulę siekamy w kostkę
  • w garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę
  • dynię obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę, solimy
  • dorzucamy do cebuli, przykrywamy i dusimy do miękkości
  • pod koniec dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy
  • gotujemy kaszę i gotową dodajemy do dynii
  • po lekkim ostudzeniu kroimy w kostkę ser i dodajemy do kaszy z dynią
  • podajmey polaną olejem lnianym i dodatkiem rukoli


2 komentarze:

  1. Jednym słowem - cudo! Myślę, że muszę to danie odtworzyć :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń