Już na pierwszy rzut oka zachwyca swoim kolorem, który zawdzięcza szpinakowi, ale nie ma co się bać - w smaku w ogóle się go nie wyczuwa. Ciasto wychodzi puszyste i dosyć wilgotne.
W wielu przepisach w internecie znajdziecie przepis z masą ze śmietanki kremówki i śmietan fixów, ja jednak postawiłam na mój ulubiony serek mascarpone ze śmietanką. Gdyby jednak ktoś mił ochotę na jeszcze inną masę proponuję kilka przepisów, które świetnie pasują do ciasta.
- 450 g rozdrobionego, mrożonego szpinaku
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 i 1/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy wodę i blendujmey go na gładką masę
- oddzielamy żółtka od białek
- białka ubijamy na sztywną masę
- stopniowo dodajemy cukier nadal ubijając
- następnie stopniowo dodajemy olej
- miksujemy z kolejno dodawanymi żółtkami
- dodajemy na przemian po części mąki, proszku do pieczenia i szpinaku ciągle miksując
- piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra, dół)
- ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 centymetrów
- pieczemy przez godzinę (do suchego patyczka)
- po przestygnięciu odkrawamy górną połowę ciasta i kruszymy na mniejsze kawałki (ponieważ ciasto przyrumienia się na górze, odkroiłam cienką warstwę, żeby nie psuła koloru)
- dolny blat smarujemy wybraną masą, a na górze posypujemy skruszone ciasto
- ozdabiamy pestkami granatu
Masa waniliowa z mascarpone - najlepsza:) - (na zdjęciu)
- 1,5 szklanki śmietanki 36%
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno na końcu dodając cukier puder
dodajemy mascarpone, ekstrakt waniliowy i dalej ubijamy na puszystą masę
Masa z serka śmietankowego:
- 200g śmietankowego serka typu Philadelphia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 80g masła
- 1 szklanka cukru pudru
Masa z białą czekoladą:
- 250g serka mascarpone
- 1 tabliczka czekolady białej
- 1/2 szklanki śmietanki 36%