Tort Williams jadam chętnie w lubelskiej cukierni o tej samej nazwie. Jest to ciasto z dwoma pysznymi musami: waniliowym i czekoladowym, a ich słodycz przełamują gruszki i orzechy laskowe. Dzisiaj prezentuję swoją, uproszczoną wersję tortu, przepis bez pieczenia na badzie z biszkoptów oraz siekanych orzechów laskowych i migdałów. Natomiast najlepszą częścią tortu jest obłędny mus czekoladowy!
Spód:
- ok 10 biszkoptów
- garść siekanych orzechów laskowych
- garść płatków migdałów
- nasączenie: sok z 1/4 cytryny i herbaty
Biszkopty układamy na dnie tortownicy o średnicy ok 23 centymetrów. Posypujemy i uzupełniamy luki między nimi orzechami i migdałami. Nasączamy.
Warstwa biała:
- czekolada biała 100g
- serek mascarpone 200g (część opakowania odkładamy do drugiej masy)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/3 szklanki śmietanki 36%
- 2 lekko miękkie, soczyste gruszki (twarte będą bez smaku)
W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną czekoladę i na bardzo małym ogniu rozpuszczamy.
Do miski wrzucamy serek mascarpone z ekstraktem waniliowym, dolewamy śmietankę i miksujemy na puszystą masę
Dolewamy rozpuszczona czekoladę i miksujemy.
Wykładamy na biszkopty.
Gruszki kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, następnie wykładamy na białą masę
Warstwa czekoladowa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 60 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki masła
- 300g mascarpone
- 1/4 szklanki śmietanki 36%
W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy połamaną czekoladę i na
bardzo małym ogniu rozpuszczamy.Do miski wrzucamy serek mascarpone i śmietankę, miksujemy na puszystą masę. Dolewamy rozpuszczona czekoladę i miksujemy. Wykładamy na gruszki i oprószamy kakao.
Smacznego!
Tortu z gruszkami to ja jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńwow, wygląda pięknie i tak samo musi smakować
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
Wow, wygląda super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji 'Karnawałowe Słodkości!'
Jadłam. To jest przepyszne! Cudowny przepis!
OdpowiedzUsuńJuż wiem kto w mojej rodzinie uwielbia gruszki i komu takieg cudo mocno przypadnie do gustu. Super!
OdpowiedzUsuńTort prezentuje się pięknie :-)
OdpowiedzUsuńnigdy podobnego nie jadłam, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńNajlepszy!!!!!! Nigdy w zyciu nie jadłam lepzego !!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował:)
UsuńTem ba zdjeciu to nie ten z cukierni? Wyglada tak samo. R
UsuńMam w planach zrobić na te Święta i mam nadzieję, ze wyjdzie smaczny. Dodam wiorek kokosowych do masy, bo w Williamsie są. Dam znać jak wyszedł. Dziękuję za przepis!
Na zdjęciu mój własny;) Co do wiórek to w Williamsie są dodawane do spodu ciasta, a nie do masy.
UsuńI jeszcze płatki migdałowe. Mniammmm właśnie skończyłam jeść ��. I szukam przepisu żeby samej upiec ��
UsuńFaktycznie wiórki są w spodzie. W takim razie posypie biszkopty. Wygląda pięknie!!! Dziś robię i nie mogę się doczekać efektu końcowego.
OdpowiedzUsuńŚmietanki nie trzeba wcześniej ubijać?
OdpowiedzUsuńJeśli jest to śmietanka 36 procent bardzo dobrze schłodzoną to nie trzeba, później czekolada tężeje i masa nie jest rzadka.
UsuńWziełam śmietankę 30% , bo taką miałam. Ciekawe czy wyjdzie. Dziś test. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZ 30 nie próbowałam, ale trzymam kciuki, żeby wyszło i było pyszne, czekam na opinię.
Usuńwygląda wyśmienicie, poproszę taki na urodziny :)
OdpowiedzUsuńtorcik aż ślinka cieknie! :D
OdpowiedzUsuńale pysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńTort jak znalazł na przyszłe urodziny :)
OdpowiedzUsuńIle czasu najlepiej schladzac
OdpowiedzUsuńNajlepiej przez noc, ale po ok 3 godzinach powinien już być odpowiedni do krojenia.
Usuń