Przepis na te pyszne naleśniki był inspirowany daniami z rozszerzania diety mojej córeczki,
dlatego ze smakiem będą się nim zajadać zarówno dzieci jak i dorośli. Są słodkie dzięki
dodatkowi banana oraz kolorowe i zdrowe dzięki świeżemu szpinakowi. U mnie nadziewane
serkiem śmietankowym, ale można użyć również serka ricotta lub serka waniliowego.
Świetnie będą smakować też z dżemem.
Składniki:
● 2 jajka
● 1 szklanki mleka
● 3 garści świeżego szpinaku
● 2 jajka
● 1 banan
● 4 łyżki mąki (ja użyłam jaglanej, ale może być również pszenna, orkiszowa lub
owsiana)
Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz mąki blendujemy blenderem ręcznym, następnie dodajemy mąkę
i mieszamy trzepaczką. Patelnię smarujemy olejem i smażymy naleśniki po kilka minut z
każdej strony na małym ogniu (jeśli ogień będzie zbyt duży nie zachowamy pięknego,
zielonego koloru).
Kiedy lekko przestygną smarujemy serkiem lub innym ulubionym nadzieniem i zwijamy.
wtorek, 21 stycznia 2020
środa, 15 stycznia 2020
Tort miodowy
Niedawno prezentowałam ciasto miodowe z masą migdałową. Tym razem korzystając z tej samej receptury na kruche blaty miodowe i masę grysikową, przygotowałam ciasto w większych proporcjach i bardziej wykwintnej formie tortu, przełożonego masą waniliowo-migdałową, dżemem porzeczkowym i polewą kajmakową z migdałami. To pyszny wybór na karnawałowe spotkanie jak i słodki deser do codziennej kawki.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 czubate łyżki miodu
- 3/4 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 50 g masła
- 1 łyżeczka sody
- 1 duże jajko lub 2 małe
Wykonanie:
- masło, cukier, mleko i miód rozpuszczamy w garnku i studzimy
- mąkę, jajka i sodę mieszamy, dodajemy wystudzoną masę miodową i zagniatamy ciasto
- ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy
- każdy blat pieczemy 7 minut w 180 stopniach na podstawie tortownicy
Masa:
- 3,5 szklanki mleka
- 13 łyżek kaszy manny
- 2 cukry waniliowe
- 4 łyżki cukru (lub do własnego smaku)
- kilka kropli aromatu migdałowego
- 150 g masła
- polewa: 4 łyżki kajmaku i garść płatków migdałowych
- przełożenie: mały słoiczek dżemu porzeczkowego
Wykonanie:
- kaszę mannę gotujemy na mleku z cukrami i studzimy
- miękkie masło ubijamy na puszystą masę i dodajemy po trochu masę z kaszy ciągle miksując
- podczas miksowania dodajemy aromat migdałowy
Składanie ciasta:
- na pierwszym blacie układamy 1/3 masy
- drugi blat smarujemy dżemem i układamy 1/3 masy
- trzeci blat ponownie smarujemy dżemem i pozostałą masą
- wierzch smarujemy kajmakiem i posypujemy płatkami migdałów
Subskrybuj:
Posty (Atom)