Ziołowy wieniec drożdżowy jest świetnym dodatkiem do wielkanocnych sałatek, wędlin, lub do maślanego baranka:) W miseczce umieszczonej w środku można umieścić ozdoby, rzeżuchę lub masełko smakowe. Wieniec ma pyszny aromat ziół, a w strukturze jest lekki jak croissanty.
Wyszłam od przepisu na chałkę i przerobiłam go na wersję wytrawną, bo przy wszystkich świątecznych wypiekach wystarczy już słodkiego:) Kształt uzyskujemy zaplatając 3 części ciasta w warkocz, oraz korzystając z następującego tricku: warkocz owijamy wokół ceramicznej foremki posmarowanej olejem, żeby ciasto nie przywarło, można użyć również formy z kominem.
Wieniec sprawdzi się również na inne okazje!
Składniki:
- 30 g świeżych drożdży
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszenne i 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być też sama pszenna)
- 1 jajko
- 50 g rozpuszczonego i wystudzonego masła
- duże szczypty suszonych ziół: bazylii, cebuli, oregano i ziół prowansalskich
Wykonanie:
- z mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki przygotowujemy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce aż się spieni
- do miski wsypujemy sypkie składniki i wlewamy rozczyn, mieszamy
- dodajemy też jako i mleko
- miksujemy hakiem lub wyrabiamy ręcznie ok 10 min
- jeśli ciasto okaże się za rzadkie w trakcie dosypujemy mąki
- odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min w ciepłe miejsce
- dzielimy na 3 części, tworzymy wałeczki i zaplatamy warkocz
- na blaszce lub w większym naczyniu np. na tartę na środku wstawiamy natłuszczone z zewnątrz ceramiczne naczynko wokół którego owijamy warkocz, można też użyć formy z kominem pozostawiając do wyrośnięcia kolejne 30 min
- smarujemy mlekiem i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni pieca na 30 min
- po wyjęciu i ostudzeniu podajemy z ulubionymi dodatkami, chociaż samo też smakuje rewelacyjnie!