Główną zaletą tego fit sernika jest fakt, że w smaku i konsystencji nie odbiega niczym od zwykłych, dekadenckich serników, mimo, że w skład masy serowej wchodzą same niskotłuszczowe składniki: chudy twaróg, jogurt i serek homogenizowany waniliowy oraz dodatki do smaku.
Korzystając z pełni sezonu na truskawki użyłam ich do przygotowania musu, ale z pewnością wypróbuję też wersje z innymi owocami.
Składniki:
- herbatniki
- 2 łyżki oleju kokosowego (płynnego)
- 300 g chudego twarogu
- 1 kubeczek jogurtu (170ml)
- 1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki ksylitolu (warto dosmakować masę do swoich upodobań;)
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki gorącej wody
Mus truskawkowy:
- 300 g truskawek
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki galaretki truskawkowej
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka zimnej wody
Wykonanie:
- małą blaszkę lub tortownice wykładamy papierem dopieczenia lub folią spożywczą
- kruszymy herbatniki i łączymy z olejem kokosowy, wykładamy dno blaszki
- wszystkie składniki masy serowej oprócz żelatyny i wody miksujemy w blenderze kielichowym
- żelatynę zalewały łyżeczką zimnej wody do napęcznienia, a następnie zalewamy gorącą wodę i dokładnie mieszamy
- żelatynę przelewamy do masy serowej i dokładnie mieszamy lub miksujemy przez chwilę
- gotową masę przelewamy na herbatniki i wstawiamy do stężenia w lodówce
- w tym czasie przygotowujemy mus truskawkowy
- blendujemy truskawki
- żelatynę przygotowujemy wg instrukcji powyżej,
- do wody dodatkowo dodajemy galaretkę i całość mieszamy z truskawkami
- mus wylewamy na stężały spód sernikowy
- całość wkłądamy do lodówki na kilka godzin, kroimy kiedy górna warstwa stężeje