Składniki:
- 2 szklanki musu z truskawek (zmiksowanych truskawek)*
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru*
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżeczki żelatyny
- truskawki myjemy, usuwamy szypułki, osucszamy i za pomocą blendera ręcznego miksujemy na gładką masę
- miksujemy serek mascarpone, cukier puder i truskawki (używamy miksera lub trzepaczki)
- w odddzielnej misce ubijamy świetankę na sztywno
- ubitą śmietankę dodajemy do masy truskawkowej i miksujemy na mniejszych obrotach
- w szklance z gorącą wodą rozpuszczamy żelatynę, mieszamy bardzo dokładnie aż całkiem się rozpuści
- do szklanki dodajemy kilka łyżek masy i dokładnie mieszamy (to ważny element, żeby masa się zsiadła i żeby nie było w niej grudek)
- żelatynę z częścią masy dodajemy do miski i dokładnie wszystko mieszamy
- ponieważ niedługo po wykonaniu masa zacznie tężeć, nie czekamy z jej użyciem, a gotowa do spożycia będzie po min. 2 godzinach w lodówce
Świetny torcik truskawkowy i masa także. Bardzo lubię takie kremy :-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda ten torcik :)
OdpowiedzUsuńa w jakiej ilości wody rozpuscic zelatyne??
OdpowiedzUsuńtrochę mniej niż pół szklanki
UsuńCzy można to poprawić w przepisie? Nie każdy czyta komentarze, a stwierdzenie "szklanka z gorącą wodą" to błąd. Poza tym przepis super, właśnie robię po raz drugi do tortu.
UsuńA żelatyna musi być zimna
UsuńZajebisty krem... Zawsze tego przepisu używam. BARDZO POLECAM
OdpowiedzUsuńJak można się z Panią skontaktować na na Priv
Usuńmojemenublog@gamil.com
UsuńSuper lekkie i pyszne ciasto. Polecam!
OdpowiedzUsuńA można dodać np. śmietanfix zamiast żelatyny?
OdpowiedzUsuń