Strony

niedziela, 19 lipca 2015

Najlepsza masa truskawkowa

Warto zapamiętać sobie ten przepis na pyszną, lekką masę ze świeżych truskawek (lub innych owoców sezonowych takich jak maliny, poziomki, jagody), bo można jej użyć w wielu odsłonach: do przełożenia tortu, biszkoptu, rurek, napełnienia tarty czy kruchych babeczek.


Składniki: 
  • 2 szklanki musu z truskawek (zmiksowanych truskawek)* 
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru*
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny 
Wykonanie: 
  • truskawki myjemy, usuwamy szypułki, osucszamy i za pomocą blendera ręcznego miksujemy na gładką masę
  • miksujemy serek mascarpone, cukier puder i truskawki (używamy miksera lub trzepaczki)
  • w odddzielnej misce ubijamy świetankę na sztywno 
  • ubitą śmietankę dodajemy do masy truskawkowej i miksujemy na mniejszych obrotach
  • w szklance z gorącą wodą rozpuszczamy żelatynę, mieszamy bardzo dokładnie aż całkiem się rozpuści
  • do szklanki dodajemy kilka łyżek masy i dokładnie mieszamy (to ważny element, żeby masa się zsiadła i żeby nie było w niej grudek)
  • żelatynę z częścią masy dodajemy do miski i dokładnie wszystko mieszamy
  • ponieważ niedługo po wykonaniu masa zacznie tężeć, nie czekamy z jej użyciem, a gotowa do spożycia będzie po min. 2 godzinach w lodówce
*jak wiadomo truskawka truskawce nierówna więc w sprawie ilości cukru i truskawek częściowo zdajmy się na swoje podniebienie, w trakcie przygotowań  smakujemy masę - czy jest wystarczająco słodka i truskawkowa, ja również na bieżąco oceniam czy masa ma odpowiedni kolor, kto chce bardziej intensywny róż dodaje więcej truskawek

11 komentarzy:

  1. Świetny torcik truskawkowy i masa także. Bardzo lubię takie kremy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda ten torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a w jakiej ilości wody rozpuscic zelatyne??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trochę mniej niż pół szklanki

      Usuń
    2. Czy można to poprawić w przepisie? Nie każdy czyta komentarze, a stwierdzenie "szklanka z gorącą wodą" to błąd. Poza tym przepis super, właśnie robię po raz drugi do tortu.

      Usuń
    3. A żelatyna musi być zimna

      Usuń
  4. Zajebisty krem... Zawsze tego przepisu używam. BARDZO POLECAM

    OdpowiedzUsuń
  5. Super lekkie i pyszne ciasto. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  6. A można dodać np. śmietanfix zamiast żelatyny?

    OdpowiedzUsuń