Już na pierwszy rzut oka zachwyca swoim kolorem, który zawdzięcza szpinakowi, ale nie ma co się bać - w smaku w ogóle się go nie wyczuwa. Ciasto wychodzi puszyste i dosyć wilgotne.
W wielu przepisach w internecie znajdziecie przepis z masą ze śmietanki kremówki i śmietan fixów, ja jednak postawiłam na mój ulubiony serek mascarpone ze śmietanką. Gdyby jednak ktoś mił ochotę na jeszcze inną masę proponuję kilka przepisów, które świetnie pasują do ciasta.
- 450 g rozdrobionego, mrożonego szpinaku
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 i 1/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy wodę i blendujmey go na gładką masę
- oddzielamy żółtka od białek
- białka ubijamy na sztywną masę
- stopniowo dodajemy cukier nadal ubijając
- następnie stopniowo dodajemy olej
- miksujemy z kolejno dodawanymi żółtkami
- dodajemy na przemian po części mąki, proszku do pieczenia i szpinaku ciągle miksując
- piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra, dół)
- ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 centymetrów
- pieczemy przez godzinę (do suchego patyczka)
- po przestygnięciu odkrawamy górną połowę ciasta i kruszymy na mniejsze kawałki (ponieważ ciasto przyrumienia się na górze, odkroiłam cienką warstwę, żeby nie psuła koloru)
- dolny blat smarujemy wybraną masą, a na górze posypujemy skruszone ciasto
- ozdabiamy pestkami granatu
Masa waniliowa z mascarpone - najlepsza:) - (na zdjęciu)
- 1,5 szklanki śmietanki 36%
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno na końcu dodając cukier puder
dodajemy mascarpone, ekstrakt waniliowy i dalej ubijamy na puszystą masę
Masa z serka śmietankowego:
- 200g śmietankowego serka typu Philadelphia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 80g masła
- 1 szklanka cukru pudru
Masa z białą czekoladą:
- 250g serka mascarpone
- 1 tabliczka czekolady białej
- 1/2 szklanki śmietanki 36%
Jutro się za to zabieram!
OdpowiedzUsuńrobiłam na Święta, z jeszcze inną masą bo nie lubię bitej śmietany. Pyszne ciasto;)
OdpowiedzUsuńZgadza się to pyszne ciasto, kto zrobi nie pożałuje:)
UsuńWspaniały gest, bardzo dziękuję!
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło Tobie przecudownie! :)
Świetne ciasto
OdpowiedzUsuńPycha ale masa bardzo rzadka:/ i się rozlala:/
OdpowiedzUsuńTo może być kwestia serka mascarpone, albo długości ubijania, również ważne, żeby śmietanka była schłodzona. Trikiem, żeby za rzadka masa się zsiadła jest dodanie śmietan fixu.
UsuńKtora masa najlepsza???
OdpowiedzUsuńPierwsza, z mascarpone, polecam!
UsuńWitaj. Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych. Promujemy przepisy w mediach społecznościowych zupełnie za darmo. Jeśli chcesz zwiększyć liczbę odwiedzin swojego bloga oraz pozyskać nowych fanów, to serdecznie zapraszamy do rejestracji na www.katalogsmakow.pl oraz na www.lifestylowo.pl
OdpowiedzUsuńoo takiego runa jeszcze nie jadłam! :)
OdpowiedzUsuńsuper wygląda :D
OdpowiedzUsuńpychota :)
OdpowiedzUsuńJuż zbieram przepisy na Wielkanoc i to ciasto na pewno u mnie zagości :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam. Wyszło przepyszne.����
OdpowiedzUsuńidealne:)
OdpowiedzUsuńA jak mam świeży szpinak,to mam go sparzyć czy blendować surowy?
OdpowiedzUsuńMyślę, że surowy, ale pewności ie mam bo zawsze robiłam z mrożonym.
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacja.
OdpowiedzUsuńMega pyszne robię już 3 raz i każdemu smakuje .
Faktycznie z serkiem mascarpone niebo w gębie