Gęś:
- pierś marynujemy w sosie sojowym, pieprzu, majeranku, czosnku przez noc
- nie zamaczamy skórki w marynacie
- ogrzewamy pierś do temperatury pokojowej
- skórkę nacinamy w karo
- obsmażamy na rozgrzanej patelni
- 5 minut od strony skórki
- 2 minuty z drugiej strony
- przekłamany do naczynia żaroodpornego i zapikamy bez przykrycia 18-20 minut
- skórka powinna być chrupiąca, a mięso lekko różowe
- pierś kroimy po 5 minutach od wyjęcia z pieca
Ziemniaczki:
- ziemniaki kroimy w kostkę
- gotujemy do miękkości
- odcedzamy i studzimy
- rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy czosnek z marynaty
- smażymy ziemniaki na złoto
- pod koniec smażenia posypujemy majerankiem
Sałatka:
- rukolę polewamy łyżeczką oliwy
- układamy na niej żurawinę
- oprószamy pieprzem
Jeśli kupujemy piersi na kości, mięso przed pieczeniem oddzielamy, a na kości polecam ugotować rosół jako dopełnienie wytwornego obiadu.
Czy smak gęsi jest podobny do smaku mięsa kaczki?
OdpowiedzUsuńtak, jest bardzo podobny, ale jeszcze bardziej intensywny.
OdpowiedzUsuń