- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 małe jajko
- 1 czubata łyżka miodu
- 1/3 szklanki cukru
- 50 g masła
- 2 łyżki mleka
Dodatkowo: 3 łyżki kajmaku i 2 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie:
- miód, masło, cukier mleko zagotować, rozpuścić i przestudzić
- resztę składników wymieszać w misce i zalać masą miodową
- zagnieść w kulę i podzielić na 2 części
- wylepić formę i piec w 180 stopniach przez ok 10 minut
- wystudzić
Masa:
- 2 szklanki mleka
- 7 łyżek kaszy manny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru (lub do smaku)
- kilka kropli aromatu lub ekstraktu migdałowego
- 50 g masła
Wykonanie:
- ugotować kaszę na mleku z cukrami i wystudzić (może być lekko ciepła, wtedy placki szybciej zmiękną)
- dodać aromat migdałowy
- masło utrzeć i dodawać po kilka łyżek manny, aż zmiksujemy całą masę
- placki miodowe przełożyć masą
- wierzch posmarować cienko kajmakiem / masą korówkową i posypać płatkami migdałów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz