Niepostrzeżenie stałam się fanką kaszy jaglanej, która okazała się świetną bazą do wielu połączeń smakowych. Wszelkie placuszki / kotleciki jaglano-warzywne są doskonałym i zdrowym obiadem. Tym razem zdecydowałam się na połączenie z pieczonym batatem, szalotką, przyprawione sezamem, kuminem, kolendrą i papryką. Świetnie smakują z jogurtowym sosem z awokado. Placuszki można smażyć lub piec, wedle uznania. Ze swojego doświadczenia powiem, że smażone na niewielkiej ilości tłuszczu są wyborne!
Składniki:
- 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 2 małe bataty (lub jeden duży)
- 1 szalotka lub mała cebulka
- 1/2 łyżeczki kuminu*
- 1/2 łyżeczki kolendry*
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej* (kto woli bardziej wyraziste smaki, można dodać po 1 łyżeczce)
- pieprz do smaku
- 2 łyżki sosu sojowego lub 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki sezamu
- na sos: 1 awokado, 1/2 kubeczka jogurtu, sól, pieprz, czosnek granulowany
Wykonanie:
- bataty myjemy, kroimy na pół i pieczemy ok 40 minut w 200 stopniach (do miękkości)
- kaszę przelewamy wrzątkiem i gotujemy w podwójnej ilości wody (lekko rozgotowujemy)
- szalotkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy
- sezam prażymy na suchej patelni
- w misce łączymy: kaszę, bataty bez skórki, cebulkę i wszystkie przyprawy, sezam, 2 łyżki bułki tartej, mieszamy rozgniatając łyżką
- z ostudzonej masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej
- smażymy z dwóch stron na małej ilości tłuszczu po kilka minut z każdej strony
- awokado rozgniatamy widelcem, przyprawiamy i mieszamy z jogurtem
- placuszki podajemy z sosem
Muszą być pyszne
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne placki z batatów. Przepis znalazłam na stronie https://najlepszewkuchni.pl/przepis/*/ i faktycznie muszę przyznać, że są znakomite. Świetna alternatywa dla mięsa.
OdpowiedzUsuń