Grillowana pierś
- pojedyncze filety kurczaka
- przyprawy: suszona bazylia, tymianek, rozmaryn, czosnek granulowany, papryka słodka, sól, pieprz, cząber
- oliwa
- pierś lekko rozbijamy
- posypujemy z obydwu stron wszystkimi przyprawami
- zawijamy w woreczek i odkładamy do lodówki na 30-60 minut
- smarujemy oliwą
- patelnię grillową mocno rozgrzewamy
- smażymy pierś po minimum 4 minuty z każdej strony
- na koniec wyłączamy gaz, zostawiamy mięso na patelni, przykrywamy patelnię przykrywką i odczekujemy 5 minut
Bataty
- bataty obieramy i kroimy na duże frytki
- do miski wlewamy 2 łyżki oliwy, kilka kropel sosu Worcester, łyżeczkę czosnku granulowanego, sól i pieprz
- wrzucamy ziemianki i dokładnie obtaczamy w przyprawionej oliwie
- blachę wykładamy papierem do pieczenia
- piec rozgrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem lub 220 bez
- bataty wkładamy i po 10 minutach wyjmujemy i przewracamy na drugą stronę
- wkładamy na kolejne 10 minut
- bataty ciągle obserwujemy, żeby się nie przypiekły
Sałatka z mango
- pół mango
- garść roszponki
- pół czerwonej cebuli
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżka soku z limonki
- sól
- mango, cebulkę i papryczkę kroimy w kostkę
- solimy i skrapiamy sokiem z limonki
- roszponkę płuczemy i osuszamy
- na nią wykładamy mango z dodatkami
Jak widać w domu też się da.
OdpowiedzUsuńPyszny zestaw, u mnie mango ostatnio też dość często gości na talerzu:))
Wygląda obłędnie! :>
OdpowiedzUsuń