Polecam przepis na placki z cukinii, które z chęcią zjedzą zarówno dorośli jak i dzieci. Warto zauważyć, że dzięki placuszkom przemycamy dużo warzyw - ukryła się w nich poza cukinią cebula i marchewka oraz świeże zioła: oregano i natka pietruszki. Tajemniczym dodatkiem są tu 2 drobno posiekane plastry sera mozzarella, dzięki czemu nawet nie trzeba dodawać soli, a placuszki zyskują smak i dodatkową chrupkość.
Zdrowe tłuszcze są bardzo ważne w diecie dziecka, dlatego użyłam oliwy do smażenia oraz dodałam jej do jogurtowego sosu czosnkowego.
Składniki:
- 1 mała cukinia
- 1/4 cebulki
- 1 łyżeczka posiekanych ziół - oregano i natka (lub wedle uznania)
- 2 plastry mozzarelli (lub innego sera żółtego o dobrym składzie)
- 1 marchewka (surowa lub ugotowana z rosołu)
- 1 duże jajko
- 1 łyżka bułki tartej (to mój trik na placki z cukinii - świetnie wchłania nadmiar soku)
- 2 łyżki oliwy Gallo Classico
- 2 łyżki mąki
Sos czosnkowy:
- pół kubeczka jogurtu naturalnego
- pół ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżeczka oliwy Gallo Classico
- dodatek dowolnych świeżych ziół (oregano, koperk...)
Wykonie:
- ścieramy cukinię, marchewkę i cebulę
- odciskamy sok na sitku
- dodajemy: jajko, mąkę, bułkę tartą, zioła, posiekany drobno ser i dokładnie mieszamy
- na patelni (ja używam patelni do naleśników) rozgrzewamy oliwę
- smażymy placuszki kilka minut z każdej strony
- przygotowujemy sos: łączymy wszystkie składniki i ozdabiamy listkami ziół i oliwą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz