W oglądaniu meczów najbardziej lubię przekąski:) Trudno przetrwać 90 minut bez dodatkowych atrakcji. Dlatego z okazji Euro 2016 rozpoczynam na blogu serię przekąsek na mecze. Na początek sprawdzone i szybkie przekąski, które już wcześniej publikowałam na blogu, a już niedługo nowe przepisy.
Focaccie z oliwkami i rozmarynem oraz zapiekanki z papryką i szpinakiem
Zapiekanki:
- 1 bułka paryska lub bagietka
- 250g szpinaku baby
- 1 papryka
- feta
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
Szpinak dusimy na oliwie z czosnkiem. Paprykę pieczemy w piecu ok 45 minut, wyjmujemy z piekarnika, wkładamy do woreczka foliowego na kilka minut, po czym zdejmujemy z nich skórkę i kroimy w paski. Na kromkach układamy kolejno: szpinak, paprykę i kruszymy fetę. Podajemy na zimno lub ciepło.
Mini focaccie:
- 1,5 szklanki mąki
- łyżka świeżych drożdży
- szczypta cukru
- 120-150 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
- garść czarnych oliwek
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
W szklance z ciepłą wodą i szczyptą cukru rozpuszczamy drożdże i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut, aż drożdże lekko się spienią. W tym czasie w misce mieszamy mąkę, sól i oliwę. Następnie wlewamy drożdże do mąki i mieszamy, wyrabiamy i tworzymy kulę. W zależności od konsystencji dodajemy więcej wody lub mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy aż wyrośnie (ok 30 min). Na blasze układamy papier do pieczenia, a z cista formujemy niewielkie, płaskie placuszki. Oliwki kroimy w plasterki i układamy je na focacciach i posypujemy rozmarynem (składniki lekko wciskamy do ciasta). Pieczemy w piecu z termoobiegiem w 200 stopniach przez ok 12 minut (aż ładnie się zarumienią).
Mini burgery BBQ
Składniki na bułeczki (ok 20):
- 200 ml mleka
- 100 ml wody
- 60g masła
- 2 jajka (1 do ciasta, drugie do posmarowania)
- 1 opakowanie drożdży instant (7g)
- 2 łyżeczki soki
- 1,5 łyżeczki cukru
- 2,9 szklanki mąki
Wykonanie:
- masło i mleko podgerzwamy do rozpuszczenia masła
- w misce mieszamy mąkę, cukier, sól, drożdże i zalewamy ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem
- mieszamy do uzyskania elastycznej, gładkiej i miękkiej masy
- odstawiamy w ciepłe miejsce aż urośnie
- blachę do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia
- z ciasta formujemy małe kuleczki
- przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 20 minut, żeby podrosły
- roztrzepujemy jajko i smarujemy nim bułeczki, następnie posypujemy czarnuszką
- pieczemy ok 15-20 minut
Burgery (kotleciki i sos)
- 400g mięsa mielonego wołowego lub z indyka
- 1/2 cebuli
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu Worcester
- 4 pieczarki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki sosu BBQ
Wykonanie:
- mięso mieszamy z sosem sojowym, Worcester, pieprzem, startymi drobno pieczarkami iprzeciśniętą przez praskę cebulą
- formujemy małe, płaskie kotleciki
- rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy na niej kotleciki z dwóch stron
- przygotowujemy sos: mieszamy
Pizza fritta - smażona pizza
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- szczypta cukru
- ok 120 ml ciepłej wody (dodajemy stopniowo i regulujemy ilość w zależności od konsystencji)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 1 kulka mozzarelli
- kilka plastrów bresaoli
- sos pomidorowy (pomidory, czosnek, oregano, bazylia, papryczka chilli)
Wykonanie:
- w misce łączymy mąkę, sól, cukier, drożdże, oliwę
- dodajemy stopniowo wodę i zagniatamy ciasto, aż powstanie miękka, elastyczna kula
- przykrywamy ściereczką w ciepłe miejsce na ok 30 minut
- z wyrośniętego ciasta formujemy kulki i ponownie odstawiamy do wrośnięcia
- z wyrośniętych bułeczek formujemy płaskie placuszki i wrzucamy na mocno rozgrzany olej
- smażymy na rumiano z dwóch stron
- na jeszcze ciepłym cieście układamy sos, ser i wędlinę
- świetnie będzie smakowało też z dodatkiem świeżej bazylii lub rukoli
Rożki hawajskie z sosem czosnkowym
Składniki:
- rulon świeżego ciasta francuskiego
- 15 deko szynki
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- 4-5 krążków ananasa
- 4 łyżki startego żółtego sera
- 1 łyżeczka oregano
- 1 jajko
- sos czosnkowy: jogurt naturalny, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku
- sos pomidorowy: ząbek czosnku, passata pomidorowa, oregano, sól
Wykonanie:
- szynkę kroimy w drobną kostkę
- ananasa dokładnie odsączamy i kroimy w kostkę
- w miseczce łączmy: szynkę, ananasa, kukurydzę, ser i pół łyżeczki oregano
- z ciasta wycinamy trójkąty, na środku układamy czubatą łyżeczkę farszu, i składamy w trójkąt, przyciskając boki widelcem
- jajko rozmącamy i smarujemy nim trójkąty, na wierzchu posypujemy pozostałym oregano
- wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (góra, dół) i pieczemy 15-20 minut
- podajemy z sosami
Oooo, oglądanie meczu u Ciebie to prawdziwa kulinarna uczta.
OdpowiedzUsuń