Składniki:
- 1-2 podłużne bakłażany
- 2 kromki czerstwego chleba bez skórki
- 1 szklanka mielonych orzechów włoskich (można użyć gotowych orzechów tartych z paczki)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonej kozieradki
- 1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
- sól, pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
- świeża kolendra
- granat (ziarenka z połówki)
- bakłażana kroimy w plastry i solimy
- rozgrzewamy patelnię grillową
- plastry bakłażana smarujemy oliwą i grillujemy do miękkości z dwóch stron
- w tym czasie wykonujemy pastę
- chleb (bez skórki) rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, orzechy i przyprawy, ocet i dodajemy stopniowo gorącej wody, mieszając widelcem aż utworzy się miękka pasta (dodajemy ok. pół szklanki)
- na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku
- na przestygnięte bakłażany układamy po łyżce pasty i zawijamy
- roladki posypujemy świeżą kolendrą i granatem
- gotowe roladki przed podaniem można podgrzać (przed posypaniem granatem i kolendrą)
cudowny pomysł na przekąskę!
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję.
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńWyglądają bosko! ^^
OdpowiedzUsuń