Składniki:
- przyprawa Old Bay Spice: 1 łyżeczka ziaren gorczycy, 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru, po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki, cynamonu, po pół łyżeczki soli i pieprzu oraz 2 liście laurowe - należy zmiksować na drobny proszek
- krewetki tygrysie (najlepiej świeże, niemrożone)
- 1 duży bakłażan
- 1 cytryna
- 2 łyżeczki sosu siracha
Wykonanie:
- bakłażana obrać, pokroić w plastry i osolić, posmarować oliwą, posypać przyprawą
- smażyć z 2 stron na patelni grillowej, na początku pod przykryciem, do miękkości
- krewetki obrać z pancerzyków jeśli mają, obsypać przyprawą, grillować po ok 3 minuty z każdej strony
- razem z krewetkami na patelni układamy cytrynę pokrojoną na ćwiartki
- na talerzu układamy bakłażany, krewetki oraz łyżeczkę sosu siracha, skrapiamy grillowaną cytryną
Uwielbiam takie zdrowe grillowanie :) Ja w te wakacje postanowiłam zainwestować i sprawiłam sobie grill gazowy ;) Teraz dzięki temu mogę przygotować coś pysznego z rusztu nawet zimą.
OdpowiedzUsuń