Składniki:
- 250 świeżego szpinaku
- 1 podwójna pierś kurczaka
- pół kubeczka jogurtu
- 1 zielona papryczka chilli
- kilka centymetrów korzenia imbiru
- 3 ząbki czosnku
- kurkuma pół łyżeczki
- kminek mielony łyżeczka
- garam masala 2 łyżeczki
- sól, pieprz
- kozieradka łyżeczka
- kolendra ziarna (mielone lub rozgniecione) łyżeczka
- cynamon pół łyżeczki
- 1 czubata łyżka mąki z ciecierzycy
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 cebula
- 2 małe pomidory
- piersi kurczaka kroimy grubą kostkę
- przygotowujemy marynatę: pół małego kubeczka jogurtu, zielona papryczka chilli, plaster imbiru, ząbek czosnku, pół łyżeczki: kurkumy, kminku mielonego, duża szczypta soli, czubata łyżka mąki z ciecierzycy (wszystko łącze w blenderze) i nacieramy kurczaka
- wstawiamy w płaskim w płaskim naczyniu żaroodpornym lub na blasze do piekarnika nastawionego na 180 stopni na 25 minut
- w garnku podgrzewamy łyżkę masła klarowanego
- dodajemy kminek mielony, kurkumę i cynamon
- dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż zmięknie
- przygotowujemy z pomocą blendera pastę imbirowo-czosnkową (imbir+czosnek+woda) i dorzucamy ją aby się przysmażyła
- dodajemy kozieradkę i kolendrę oraz pomidory
- dolewamy 2 łyżki wody i dusimy przez kilka minut
- w tym czasie zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej liście szpinaku na 3 minuty
- odcedzamy i przekładamy do wysokiego pojemnika, zalewamy połową szklanki chłodnej wody
- miksujemy blenderem ręcznym na gładki sos
- sos dodajemy do garnka
- po 3 minutach dodajemy czubatą łyżkę garam masali
- dodajemy kurczaka i bez przykrywania (inaczej szpinak zmieni kolor) podgrzewamy ok 5 mint
- w razie potrzeby dodajemy wody, żeby sos nie był za gęsty
- solimy do smaku
- podajemy z chlebkiem naan lub ryżem
Chlebki Nann:
- 350g mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki wody
- łyżka drożdży świeżych
- szczypta proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- Drożdże rozrabiamy z wodą, szczyptą cukru i szczyptą mąki. Odstawiamy na 10 minut aż się uaktywnią.
- Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy wodę z drożdżami
- dodajemy olej i stopniowo wodę i mleko
- mieszamy, wyrabiamy ręką aż do uzyskania lekpiej ale w miarę zbitej konsystencji
- odstawiamy na min. 30 minut
- oddzielamy małe porcje, rozciągami i rozwałkowujemy
- wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika, u mnie najwięcej to 200 stopni z termoobiegiem, górna półka
- pieczemy ok 5 minut
- powinny się ładnie zrumienić
Przepis wygląda bardzo apetycznie. Planujemy z mężem przygotować m.in. to danie podczas wizyty naszych gości w przyszłym tygodniu. Mam tylko pytanie odnośnie przypraw. Czy rzeczywiście ma to być kminek? W przepisach indyjskich zazwyczaj używa się kminu rzymskiego, a od kminku w smaku sporo się on różni. Drugą wątpliwość wzbudza u mnie kolendra w ziarnach. Nigdy takiej nie używałam, ale czy one powinny być wcześniej w moździerzu zmiażdżone czy też w jakiej postaci powinno się je dodać do potrawy? Być może moje pytanie jest głupie, ale tak jak wspominałam nigdy takiej kolendry nie używałam.
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o kolendrę to udało mi się kupić już gotowe mielone ziarna (kolendra mielona), ale wcześniej kiedy jej nie miałam rozgniatałam ziarna w moździerzu, można też w małym pojemniku blendera lub młynku. W tym przepisie rzeczywiście chodzi o kminek (koniecznie mielony), a nie kumin (czyli kmin rzymski), są to różne odmiany tej samej przyprawy i choć kumin jest typowy dla kuchni indyjskiej w tym przepisie użyłam kminku i bardzo dobrze sprawdził się smakowo.
UsuńIle wody należy dodać do pasty imbirowo-czosnkowej?
OdpowiedzUsuńOk 2 łyżki.
UsuńDziękuję, pozdrawiam :)
Usuń