Śledzie czosnkowo-cytrynowe z majerankiem
Dla miłośników wyrazistych smaków, czosnek zamiast cebulki miła odmiana, złagodzona aromatem cytryny. (klik)
Składniki:
- 5 filetów matjasów
- 4 ząbki czosnku
- skórka z połowy cytryny
- 1 łyżeczka majeranku
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
Wykonanie:
- śledzie moczymy przez ok 2 godziny w przegotowanej wodzie
- czosnek siekamy w kosteczkę
- ścieramy skórkę z cytryny
- śledzie osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki
- w słoiku układamy kolejno warstwy śledzi, a każdą posypujemy czosnkiem, skórką z cytryny i majerankiem
- wszystko zalewamy olejem i odstawiamy do lodówki na min 1 dobę
Roladki śledziowe z zielonym groszkiem i orzechami
Rolmopsy z bardzo ciekawym nadzieniem: groszek, orzechy, cebulka, jabłko i sos. (klik)
Składniki:
Wykonanie:
- kilka płatów śledzi
- pół czerwonej cebulki
- 2 jajka
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżeczka majonezu
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- puszka groszku zielonego
Wykonanie:
- jajka gotujemy na twardo
- jabłko, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
- ugotowane jajka studzimy i kroimy w kostkę
- mieszamy składniki sosu: jogurt, musztardę, majonez i pieprz
- mieszamy farsz z sosem
- od śledzi odcinamy dolną krawędź, żeby stabilnie stały po zrolowaniu (te części również można skroić do farszu)
- na śledziach układamy po łyżce farszu zwijamy, spinamy wykałaczką
- na półmisku ustawiamy roladki, a puste miejsca między nimi wypełniamy groszkiem
Śledzie w sosie tatarskim
Ulubione śledzie mojego męża, od święta i nie tylko. (klik)
Składniki:
- 6 filetów śledzi
- pół słoiczka ogórków konserwowych
- pół słoiczka pieczarek marynowanych
- 1/4 małej cebulki
- 3 łyżki majonezu
- pół kubeczka jogurtu
- sól, pieprz do smaku
- pieczywo do podania
Wykonanie:
- śledzie kroimy na mniejsze kawałki
- przygotowujemy sos
- kroimy w drobną kostkę cebulę, korniszony i pieczarki
- w miseczce mieszamy majonez, musztardę i warzywa
- doprawiamy solą i pieprzem
- roszponkę płuczemy i osuszamy
- na talerzu układamy śledzie, na każdym kawałku układamy sos tatarski, a pomiędzy śledziami na talerzu układamy listki roszponki
- podajemy ze świeżym pieczywem
Różowe śledzie z burakiem
Pyszna wariacja na temat śledzi w śmietanie z pieczonym burakiem, jabłkiem i cebulką, a zamiast śmietany jogurt. (klik)
Składniki:
- filety śledziowe ala matjas
- 1 burak
- 1 jabłko
- 1/4 cebuli
- 1 łyżka majonezu
- kilka łyżek jogurtu lub śmietany
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- śledzie kroimy na ukos w mniejsze kawałki
- buraka myjemy i zawijamy w folię, pieczemy ok 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
- wyjmujemy, obieramy i studzimy
- jabłko kroimy w kostkę
- cebulkę kroimy w drobniutką kostkę i lekko solimy
- do buraków, jabłka i cebuli dodajemy majonez, jogurt u pieprz, mieszamy
- śledzie wykładamy na talerz i układamy na każdym kawałku dużą łyżkę sosu
Ciasteczka śledziowe
Wersja na ciepło - jeśli ktoś nie ma ochoty na surowego śledzia z solanki, polecam dwa poniższe przepisy, zaskakujące, ale bardzo smaczne. (klik)
Składniki:
- 4-3 filety śledzi (matiasów)
- 1 rulon świeżego ciasta francuskiego
- 1 czerwona cebulka lub szalotka
- 2 łyżeczki świeżych liści tymianku
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 5 łyżek śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
- 1 jajko
Wykonanie:
- cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na maśle
- śledzie kroimy w drobną kostkę, mieszamy z przestudzoną cebulką, śmietaną, tymiankiem i przyprawami
- ciasto rozwijamy (ja wolę małe ciasteczka więc wykorzystuje 3/4 ilości ciasta)
- rozkładamy na nim przygotowaną masę
- ciasto zwijamy jak roladę
- kroimy na 1-2 centymetrowe kawałki
- układamy na płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- każde ciastko smarujemy rozmąconym jajkiem
- wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 25 minut
- w trakcie pieczenia wyjmujemy i jeszcze raz smarujemy jajkiem
- kiedy są już upieczone na złoto wyjmujemy
- smakują świetnie na ciepło oraz po przestygnięciu
Tarta śledziowa (klik)
Składniki:
- ciasto francuskie
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 jajka
- 4 filety śledzi
- 1/2 pora
- sól, pierz
- koperek do ozdoby
- masło do wysmarowania formy + 1 łyżka do smażenia porów (lub olej)
Wykonanie:
- pory kroimy w półplasterki i lekko solimy
- rozgrzewamy tłuszcz na patelni
- dusimy pory kilka minut aż zmiękną, ale nadal pozostaną zielone
- formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim
- piec rozgrzewamy do 180 stopni (góra dół)
- na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy fasolą lub mniejszym naczyniem, podpiekamy ok 7 minut
- w tym czasie w misce mieszamy widelcem: jajka, śmietanę, przestudzone pory i ok pół łyżeczki pieprzu
- śledzie odsączamy i kroimy w kostkę, dodajemy do masy
- zdejmujemy obciążenie z ciasta, i podpiekamy jeszcze 3 minuty
- następnie wylewamy do formy całą masę i pieczemy ok 20 minut do ścięcia się masy
- uwaga: nie dodajemy do masy soli, ponieważ śledzie są wystarczająco słone
- podajemy na ciepło, ozdobione koperkiem
- *w wersji przyspieszonej masę wylewamy na surowe ciasto, od razu, też wyjdzie, ale będzie mniej chrupiący spód
Wyglądają apetycznie. Na pewno wykorzystam w karnawałowym czasie. Dzięki za pomysł na śledzika :-)
OdpowiedzUsuń