Strony

sobota, 23 grudnia 2017

6 sprawdzonych przepisów na śledzie (na zimno i na ciepło)

Poniżej przedstawiam kilka przepisów na śledzie, które sprawdziły się u już u mnie na wilijnym stole i mogę je polecić ze czystym sumieniem. Początkowo planowałam uporządkować je w kolejności rankingowej, ale jest to niemożliwe, bo każdy przepis jest inny i ma w sobie coś wyjątkowego. Dlatego jedyny podział to wersje na zimno i na ciepło.

Śledzie czosnkowo-cytrynowe z majerankiem
Dla miłośników wyrazistych smaków, czosnek zamiast cebulki miła odmiana, złagodzona aromatem cytryny. (klik)


Składniki:
  • 5 filetów matjasów 
  • 4 ząbki czosnku 
  • skórka z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
Wykonanie:
  • śledzie moczymy przez ok 2 godziny w przegotowanej wodzie
  • czosnek siekamy w kosteczkę
  • ścieramy skórkę z cytryny
  • śledzie osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki 
  • w słoiku układamy kolejno warstwy śledzi, a każdą posypujemy czosnkiem, skórką z cytryny i majerankiem
  • wszystko zalewamy olejem i odstawiamy do lodówki na min 1 dobę

Roladki śledziowe z zielonym groszkiem i orzechami 
Rolmopsy z bardzo ciekawym nadzieniem: groszek, orzechy, cebulka, jabłko i sos. (klik)


Składniki:

  • kilka płatów śledzi 
  • pół czerwonej cebulki 
  • 2 jajka 
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki jogurtu 
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu 
  • puszka groszku zielonego 

Wykonanie: 

  • jajka gotujemy na twardo
  • jabłko, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • ugotowane jajka studzimy i kroimy w kostkę 
  • mieszamy składniki sosu: jogurt, musztardę, majonez i pieprz
  • mieszamy farsz z sosem
  • od śledzi odcinamy dolną krawędź, żeby stabilnie stały po zrolowaniu (te części również można skroić do farszu)
  • na śledziach układamy po łyżce farszu zwijamy, spinamy wykałaczką 
  • na półmisku ustawiamy roladki, a puste miejsca między nimi wypełniamy groszkiem 

Śledzie w sosie tatarskim 
Ulubione śledzie mojego męża, od święta i nie tylko. (klik)


Składniki:
  • 6 filetów śledzi 
  • pół słoiczka ogórków konserwowych
  • pół słoiczka pieczarek marynowanych 
  • 1/4 małej cebulki 
  • 3 łyżki majonezu
  • pół kubeczka jogurtu
  • sól, pieprz do smaku
  • pieczywo do podania 
Wykonanie: 
  • śledzie kroimy na mniejsze kawałki 
  • przygotowujemy sos
  • kroimy w drobną kostkę cebulę, korniszony i pieczarki 
  • w miseczce mieszamy majonez, musztardę i warzywa 
  • doprawiamy solą i pieprzem 
  • roszponkę płuczemy i osuszamy
  • na talerzu układamy śledzie, na każdym kawałku układamy sos tatarski, a pomiędzy śledziami na talerzu układamy listki roszponki 
  • podajemy ze świeżym pieczywem 

Różowe śledzie z burakiem 
Pyszna wariacja na temat śledzi w śmietanie z pieczonym burakiem, jabłkiem i cebulką, a zamiast śmietany jogurt. (klik)


Składniki:
  • filety śledziowe ala matjas 
  • 1 burak 
  • 1 jabłko 
  • 1/4 cebuli 
  • 1 łyżka majonezu 
  • kilka łyżek jogurtu lub śmietany 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
  • śledzie kroimy na ukos w mniejsze kawałki 
  • buraka myjemy i zawijamy w folię, pieczemy ok 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni 
  • wyjmujemy, obieramy i studzimy 
  • jabłko kroimy w kostkę
  • cebulkę kroimy w drobniutką kostkę i lekko solimy 
  • do buraków, jabłka i cebuli dodajemy majonez, jogurt u pieprz, mieszamy 
  • śledzie wykładamy na talerz i układamy na każdym kawałku dużą łyżkę sosu

Ciasteczka śledziowe 
Wersja na ciepło - jeśli ktoś nie ma ochoty na surowego śledzia z solanki, polecam dwa poniższe przepisy, zaskakujące, ale bardzo smaczne. (klik)


Składniki: 
  • 4-3 filety śledzi (matiasów)
  • 1 rulon świeżego ciasta francuskiego 
  • 1 czerwona cebulka lub szalotka
  • 2 łyżeczki świeżych liści tymianku 
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 jajko 
Wykonanie: 
  • cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na maśle
  • śledzie kroimy w drobną kostkę, mieszamy z przestudzoną cebulką, śmietaną, tymiankiem i przyprawami 
  • ciasto rozwijamy (ja wolę małe ciasteczka więc wykorzystuje 3/4 ilości ciasta)
  • rozkładamy na nim przygotowaną masę
  • ciasto zwijamy jak roladę
  • kroimy na 1-2 centymetrowe kawałki 
  • układamy na płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • każde ciastko smarujemy rozmąconym jajkiem 
  • wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 25 minut 
  • w trakcie pieczenia wyjmujemy i jeszcze raz smarujemy jajkiem 
  • kiedy są już upieczone na złoto wyjmujemy
  • smakują świetnie na ciepło oraz po przestygnięciu 

Tarta śledziowa (klik)


Składniki:
  • ciasto francuskie 
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 4 filety śledzi 
  • 1/2 pora
  • sól, pierz
  • koperek do ozdoby 
  • masło do wysmarowania formy + 1 łyżka do smażenia porów (lub olej)
Wykonanie:
  • pory kroimy w półplasterki i lekko solimy
  • rozgrzewamy tłuszcz na patelni
  • dusimy pory kilka minut aż zmiękną, ale nadal pozostaną zielone
  • formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim
  • piec rozgrzewamy do 180 stopni (góra dół)
  • na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy fasolą lub mniejszym naczyniem, podpiekamy ok 7 minut 
  • w tym czasie w misce mieszamy widelcem: jajka, śmietanę, przestudzone pory i ok pół łyżeczki pieprzu
  • śledzie odsączamy i kroimy w kostkę, dodajemy do masy
  • zdejmujemy obciążenie z ciasta, i podpiekamy jeszcze 3 minuty 
  • następnie wylewamy do formy całą masę i pieczemy ok 20 minut do ścięcia się masy 
  • uwaga: nie dodajemy do masy soli, ponieważ śledzie są wystarczająco słone
  • podajemy na ciepło, ozdobione koperkiem 
  • *w wersji przyspieszonej masę wylewamy na surowe ciasto, od razu, też wyjdzie, ale będzie mniej chrupiący spód 

1 komentarz:

  1. Wyglądają apetycznie. Na pewno wykorzystam w karnawałowym czasie. Dzięki za pomysł na śledzika :-)

    OdpowiedzUsuń