Składniki:
- uda królika (dostępne np. w Selgrosie)
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- czosnek - 2 ząbki lub granulowany
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka musztardy
- mąka do obtoczenia mięsa
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 duże jabłko lub 2 mniejsze
Wykonanie:
- udka królika nacieramy solą, pieprzem, musztardą i obsypujemy mąką
- na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i obsmażamy królika po kilka minut z każdej strony
- mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy czosnkiem i ziołami
- obraną marchewkę i selera kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni po mięsie
- warzywa przekładamy do naczynia obkładając królika
- na patelnię wlewamy 1,5 szklanki wody i podgrzewamy chwilę
- wodę przelewamy do naczynia z mięsem i warzywami
- wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę
- w połowie tego czasu przewracamy królika na drugą stronę
- jabłko obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do naczynia i pieczemy jeszcze 30 minut
- pod koniec pieczenia sprawdzamy miękkość mięsa, jeśli jest miękkie przekładamy na talerze z dodatkiem warzyw, z których powstanie zagęszczony sos
- podajemy np. z puree ziemniaczanym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz