Niezawodne na szybkie przekąski ciasto francuskie tym razem polecam nadziać na dwa sposoby: - farszem z pieczarkami, boczkiem wędzonym i cebulką oraz szpinakiem, czosnkiem, fetą, przyprawione gałka muszkatołową. Upieczone przekąski pieczarkowe warto posypać dla świeżości natką pietruszki, a szpinakowe świeżo startym serem np. pecorino lub parmezanem.
Składniki i przygotowaniu farsz I:
- rulon ciasta francuskiego
- 300 g pieczarek
- pół cebulki
- kilka plasterków wędzonego boczku
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania
Wszystkie składniki kroimy drobno i smażymy. Kiedy farsz przestygnie z ciasta francuskiego wycinamy kółka i układamy na środku farsz. Zaginany z 3 stron tworząc kształt trójkąta i zaciskając rogi. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni, góra, dół.
Składniki i przygotowaniu farsz II:
- pół opakowania mrożonego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki pokruszonej fety
- odrobina twardego sera do posypania
Szpinak z przeciśniętym czosnkiem i przyprawami dusimy kilka minut. Na koniec, po wyłączeniu gazu dodajemy fetę i dokładnie mieszamy. Nadziewany i pieczemy ciasto tak samo jak w powyższej wersji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz