Czy babka jest wypiekiem bożonarodzeniowym? Jeśli jest o smaku piernika, pachnie cynamonem i imbirem, a ozdabiają ją pierniczki to zdecydowanie tak! Poza tym właśnie babki, drożdżowe i bakaliowe są typowymi ciastami na Boże Narodzenie. Moja babka piernikowa ma wiele zalet.
Przygotowuje się ją bardzo szybko, nie trzeba ogrzewać składników, nie trzeba niczego miksować na puch;). Jest to przepis z serii wymieszaj mokre i suche składniki.
Ciasto jest dosyć lekkie, w przeciwieństwie do wielu przepisów na babki nie ma w niej ani kostki masła, ani 5 jajek. Dodatkowo ma minimalną ilość cukru, oczywiście pomijając lukier;) Słodyczy dodają banany i jabłko. Ważne, aby banany, które dodajemy były bardzo dojrzałe.
Ma idealna konsystencję, chrupka na zewnątrz i miękka, lekko wilgotna w środku. Jako dekorację polecam klasyczny lukier i pierniczki. Myślę, że świetnie sprawdziłby się tu lukier pomarańczowy i posypka z kandyzowanej skórki. W wersji jeszcze bardziej ekspresowej można ją posypać cukrem pudrem z cynamonem.
- 3 średnie, bardzo dojrzałe banany
- 1 jabłko (jabłko można zamienić na dodatkowego banana)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- *opcjonalnie 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1,5 łyżki kakao
- pół szklanki oleju
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- łyżka bułki tartej
- cukier puder i woda do lukru
- pierniczki do ozdoby
Wykonanie:
- banany rozgnieść
- jabłko zetrzeć na tartce
- zmiksować / zblendować lub po prostu wymieszać z olejem, jajkami i cukrem
- dodać kakao i przyprawę do piernika
- dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i wymieszać
- formę na babkę natrzeć olejem i wysypać bułką tartą
- przełożyć ciasto
- piec ok 50 minut w 180 stopniach (góra, dół)
- do ok 1/3 szklanki wody dodawać cukier puder aż lukier zgęstnieje
- ostudzona babkę polać lukrem zaraz po jego przygotowaniu
- do lukru przykleić pierniczki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz