Jakiś czas temu trafiłam na pyszny przepis na polędwiczki w sosie pieczarkowym tutaj, jednak nie miałam brandy podanego w przepisie, poradziłam się męża co z naszego barku najlepiej zastąpi ten składnik. Od tej pory zawsze używam whiskey Red Stag by Jim Beam, która ma wyjątkowy wiśniowy aromat i jest dla mnie gwiazdą tego dania. Polecam wypróbować!
Składniki:
- Polędwiczki w sosie:
- 1 polędwiczka 500g
- mała cebulka
- 30 deko pieczarek
- świeży tymianek
- 500 ml śmietanki 30%
- 50ml Red Stag
- sól, pieprz
- Polędwiczkę kroimy w plastry o grubości centymetra i rozmijamy pięścią
- mięso marynujemy w ząbku czosnku, soli, pieprzu, tymianku i oliwie
- plastry polędwiczki podsmażamy na oliwie z obu stron po ok. 4 min i zdejmujemy z patelni
- wrzucamy łyżkę masła
- na tej samej patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki pokrojone w plastry
- zalewamy alkoholem, a po 3 minutach dolewamy śmietankę
- kiedy sos lekko zgęstnieje przekładamy polędwiczki na patelnię
- doprawiamy solą i pieprzem
- podgrzewamy kilka minut
Sos podałam z kaszą jęczmienną z tymiankiem i surówką z czerwonej kapusty, cebuli, jabłka i marchewki, zrobionej moim niezawodnym ekspresowym sposobem w rozdrabniaczu, z sosem z soku z cytryny i oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.