W przygotowaniu sushi najwięcej uwagi i czasu wymaga ryż: płukanie, odsączanie, gotowanie, trzymanie pod przykryciem. Tymczasem w przypadku makaronu zajmuje to tylko 10 minut! W tym czasie przygotowujemy składniki, zawijamy i efektowne, zdrowe, a przede wszystkim pyszne danie gotowe!
Składniki:
- opakowanie makaronu Czaniecki w kształcie ryżu
- 5 listków nori
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki octu ryżowego
- 150 gram łososia wędzonego
- awokado
- ogórek
- czarny sezam
Wykonanie:
- makaron gotujemy 10 minut w osolonej wodzie
- odcedzamy, ale nie przepłukujemy
- w misce mieszamy ocet ryżowy, cukier i dodajemy makaron
- mieszamy i czekamy aż lekko przestygnie
- na macie do zwijana sushi układamy listek nori
- przestudzony makaron układamy na matowej powierzchni nori
- na brzegu układamy łososia, ogórka pokrojonego w słupki i awokado
- zawijamy i lekko dociskamy
- tniemy na 8 części
Rolka 'inside out'
- na macie układamy folię aluminiową
- folię posypujemy czarnym sezamem
- na niej rozkładamy makaron i przykrywamy listkiem nori
- układamy łososia, ogórka i awokado
- zawijamy i lekko dociskamy
- tniemy na 8 części
Genialny pomysł. Chętnie wpadnę na kilka
OdpowiedzUsuńNaprawdę extra!
OdpowiedzUsuń