Składniki:
- 4 plastry schabu
- 4 łyżki oliwy Gallo Classico
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka soli
- na bulion: 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały seler, nać pietruszki, pół cebuli
- 3 łyżki mąki
Wykonanie:
- przygotowujemy marynatę do mięsa: 2 łyżki oliwy, posiekany ząbek czosnku, 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu, 1 łyżeczka suszonego tymianku (można użyć ulubionych ziół), 1 łyżeczka soli
- mięso przekładamy do woreczka strunowego z marynatą na noc
- gotujemy bulion warzywny
- zamarynowane mięso obtaczamy w mące
- w garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy Gallo Classico i obsmażamy mięso aż się zrumieni
- mięso zalewamy bulionem, gotujemy 2-3 godziny, uzupełniając odparowujący płyn w trakcie gotowania
- warzywa z bulionu ścieramy na tartce i dodajemy do mięsa
- warzywa zagęszczą sos, można dodatkowo zagęścić sos łyżką mąki
- ozdabiamy potrawę świeżymi ziołami
- podajemy z ulubionymi dodatkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz