Niedawno prezentowałam ciasto miodowe z masą migdałową. Tym razem korzystając z tej samej receptury na kruche blaty miodowe i masę grysikową, przygotowałam ciasto w większych proporcjach i bardziej wykwintnej formie tortu, przełożonego masą waniliowo-migdałową, dżemem porzeczkowym i polewą kajmakową z migdałami. To pyszny wybór na karnawałowe spotkanie jak i słodki deser do codziennej kawki.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 czubate łyżki miodu
- 3/4 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 50 g masła
- 1 łyżeczka sody
- 1 duże jajko lub 2 małe
Wykonanie:
- masło, cukier, mleko i miód rozpuszczamy w garnku i studzimy
- mąkę, jajka i sodę mieszamy, dodajemy wystudzoną masę miodową i zagniatamy ciasto
- ciasto dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy
- każdy blat pieczemy 7 minut w 180 stopniach na podstawie tortownicy
Masa:
- 3,5 szklanki mleka
- 13 łyżek kaszy manny
- 2 cukry waniliowe
- 4 łyżki cukru (lub do własnego smaku)
- kilka kropli aromatu migdałowego
- 150 g masła
- polewa: 4 łyżki kajmaku i garść płatków migdałowych
- przełożenie: mały słoiczek dżemu porzeczkowego
Wykonanie:
- kaszę mannę gotujemy na mleku z cukrami i studzimy
- miękkie masło ubijamy na puszystą masę i dodajemy po trochu masę z kaszy ciągle miksując
- podczas miksowania dodajemy aromat migdałowy
Składanie ciasta:
- na pierwszym blacie układamy 1/3 masy
- drugi blat smarujemy dżemem i układamy 1/3 masy
- trzeci blat ponownie smarujemy dżemem i pozostałą masą
- wierzch smarujemy kajmakiem i posypujemy płatkami migdałów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz