Pulpeciki z tego przepisu wychodzą nieziemsko miękkie, bardzo aromatyczne i myślę, że przypadną do gustu zarówno dorosłym jak i dzieciom. Pulpety są przyprawione duszonym porem, czosnkiem, oregano, majerankiem i sosem sojowym, natomiast do sosu dodajemy marchewkę, selera i cebulkę. Mięso można podmienić na indyka lub wieprzowinę, ale zapewniam, że cielęcina wygrywa miękkością i wartościami odżywczymi. Pysznie smakują z kaszą jęczmienną lub ziemiankami.
Składniki:
- 800g mięsa mielonego z cielęciny
- 1 jajko
- 1 por (biała część)
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju
- 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół szklanki śmietanki 18%
- 1 duża marchewka
- 1/2 małego selera
- 1/2 cebuli
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
Wykonanie:
- marchewkę, selera i cebulę ścieramy na tartce o grubych oczkach
- warzywa przekładamy do garnka, zalewamy 1l wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz solimy, gotujemy pod przykryciem
- w oddzielnym naczyniu rozgrzewamy łyżkę i podsmażamy drobno posiekanego pora aż zmięknie
- mięso dokładnie mieszamy z solą, pieprzem, ziołami, sosem sojowym, jajkiem i bułką tartą
- z mięsa formujemy pulpety i obtaczamy w mące
- w sporym garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej
- pulpety obsmażamy z każdej strony
- zalewamy nastawionym wcześniej wywarem warzywnym
- gotujemy ok 40 minut
- po tym czasie odlewamy troszkę sosu i rozrabiamy w nim koncentrat pomidorowy i śmietankę
- po zagotowaniu sprawdzamy czy sos jest wystarczająco gęsty, jeśli nie, zagęszczamy łyżką mąki rozmąconej z sosem
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńTo jest pyszne!
OdpowiedzUsuń