Jakiś czas temu podawałam przepis na hawajskie rożki pizzowe, świetnie sprawdzały się jako przekąska na imprezę. Tym razem rożki z nowym farszem: kukurydza, oliwki, salami, ser żółty i oczywiście jak przystało na pizzę - oregano. Smaki idealnie się komponują, a kto ma jeszcze ochotę na nutkę słodyczy i orzeźwienia w tym zestawie może dorzucić trochę ananasa.
Podajemy z sosem pomidorowym, czosnkowym lub keczupem, chociaż smakują rewelacyjnie nawet same. Znikają ekspresowo, polecam!
- 1 rulon ciasta francuskiego
- kilka plasterków salami
- garść tartego sera żółtego
- 2 łyżki oliwek czarnych
- 3 plastry ananasa (opcjonalnie)
- 5 łyżek kukurydzy
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki mleka lub jajko
Wykonanie:
- kroimy salami, oliwki, ananasa
- mieszamy z kukurydzą i żółtym serem
- ciasto francuskie kroimy wzdłuż na 3 części i dalej na kwadraty
- każdy kawałek ciasta nadziewamy łyżką farszu
- zlepiamy boki dokładnie, można przygnieść widelcem
- trójkąty smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i posypujemy oregano
- pieczemy w temperaturze 180 stopni góra, dół ok 29 minut obserwując czy ciasto zarumieniło się już od góry i od spodu