Składniki:
- jedna średnia dynia lub pół dużej
- 1 cebula
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 woreczki kaszy gryczanej lub 200 gram sypanej
- 1 opakowanie sera bałkańskiego lub fety
- garść rukoli
- kilka łyżek oleju lnianego
- 2 łyżki oleju roślinnego
Wykonanie:
- cebulę siekamy w kostkę
- w garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę
- dynię obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę, solimy
- dorzucamy do cebuli, przykrywamy i dusimy do miękkości
- pod koniec dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy
- gotujemy kaszę i gotową dodajemy do dynii
- po lekkim ostudzeniu kroimy w kostkę ser i dodajemy do kaszy z dynią
- podajmey polaną olejem lnianym i dodatkiem rukoli
Jednym słowem - cudo! Myślę, że muszę to danie odtworzyć :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Idealne, jesienne danie :)
OdpowiedzUsuń