Perliczka z puree pietruszkowym i surówką z czerwonej kapusty to idealne danie na jesienny, niedzielny obiad. Już podczas pieczenia dom wypełnia się pięknym, pieczeniowym zapachem o cebulowym i cytrynowym aromacie. Do tego polecam moje ulubione purée z warzyw korzeniowych, oraz najlepszą surówką z czerwonej kapusty, cebuli i rodzynek.
- perliczka o wadze ok 1 kg
- 1 cytryna
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1/3 kostki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
- kilka gałązek świeżego tymianku
- pieprz do smaku
Purée pietruszkowe
- 2 ziemniaki
- 4 pietruszki
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki mleka
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1 nieduża cebula
- 2 łyżki rodzynek
- 1 małe jabłko
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżki jogurtu
Wykonanie:
- perliczkę moczymy przez noc w solance (1 łyżka soli na litr)
- wyjmujemy z wody, osuszamy
- mieszamy miękkie masło z oliwą, pieprzem, papryką, listkami tymianku i czosnkiem granulowanym oraz sokiem z 1/4 cytryny
- powstałą masą nacieramy perliczkę pod skórą oraz na skórze
- do środka wkładamy przekrojoną na pół pozostałą część cytryny, pokrojoną na 4 cebulę oraz ząbki czosnku
- perliczkę układamy na formie do pieczenia na drugiej od dołu półce piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut
- następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, przykrywamy folią i pieczemy przez ok 50 minut
- ostatnie 20 minut odkrywamy, żeby skórka się przyrumieniła
- po wyjęciu odstawiamy perliczkę na 5-10 minut przed pokrojeniem
W czasie pieczenia przygotowujemy dodatki:
- gotujemy ziemniaki i pietruszki do miękkości, dodajemy masło i mleko i blendujemy na gładką masę, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Ozdabiamy gałązką świeżego tymianku
- Kapustę, cebulę i jabłko drobno szatkujemy, solimy i odstawiamy, aż kapusta pod wpływem solu lekko zmięknie. Dodajemy rodzynki, majonez i jogurt, mieszamy.
Pycha, zrobię w niedzielę taki obiad.
OdpowiedzUsuń