Składniki:
- kilka dużych pieczarek
- garść oliwek czarnych
- 2 bakłażany
- 2 pomidory
- 1 duży ząbek czosnku
- ser z niebieską pleśnią typu lazur
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz
- odcinamy nóżki od pieczarek i siekamy
- wydrążamy łyżką część blaszki
- pieczarki skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 5-10 minut
- bakłażana obieramy, siekamy w małą kostkę, solimy i smażymy na oliwie do miękkości
- dodajemy posiekane: oliwki, pomidora, czosnek
- doprawiamy do smaku pieprzem
- pieczarki wyjmujemy z pieca i nadziewamy, wstawiamy na kolejne 5 minut
- po tym czasie rozkruszamy ser i wkładamy do pieca aż się lekko rozpuści
Fantastyczne!
OdpowiedzUsuńI bez grama mięsa, które zwykle pakuje się do faszerowania wszystkiego.
Jadam mięso, ale do warzyw lubię najbardziej farsze bezmięsne.
Wspaniałe na majową imprezkę!
OdpowiedzUsuń