Nie będę udawała, że samodzielnie opracowałam recepturę dania indyjskiego, więc już na wstępie zaznaczę, że inspirowałam się po pierwsze doświadczeniami z restauracji indyjskiej, kiedy jadłam Paneer Saagwala - indyjski ser w szpinkowym sosie oraz filmikiem
Viren gotuje. Ponieważ nie miałam dostępu do indyjskiego sera oraz ponieważ mam mięsożernego męża dodałam do sosu kurczaka, którego z kolei przygotowałam metodą pieczenia w piecu w marynacie jogurtowej - dzięki czemu wyszedł niezwykle soczysty i miękki, nie wspominając już o walorach smakowych w połączeniu z sosem. Może nie każdy czuje się zachęcony do spróbowania patrząc na nietypowy ciemno zielony kolor dania, ale zaręczam, że jest przepyszne i pełne aromatów! Szczęścia dopełnił własnej roboty, świeży, pachnący i miękki chlebek naan. Polecam!
Składniki:
- 250 świeżego szpinaku
- 1 podwójna pierś kurczaka
- pół kubeczka jogurtu
- 1 zielona papryczka chilli
- kilka centymetrów korzenia imbiru
- 3 ząbki czosnku
- kurkuma pół łyżeczki
- kminek mielony łyżeczka
- garam masala 2 łyżeczki
- sól, pieprz
- kozieradka łyżeczka
- kolendra ziarna (mielone lub rozgniecione) łyżeczka
- cynamon pół łyżeczki
- 1 czubata łyżka mąki z ciecierzycy
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 cebula
- 2 małe pomidory
Wykonanie:
- piersi kurczaka kroimy grubą kostkę
- przygotowujemy marynatę: pół małego kubeczka jogurtu, zielona papryczka chilli, plaster imbiru, ząbek czosnku, pół łyżeczki: kurkumy, kminku mielonego, duża szczypta soli, czubata łyżka mąki z ciecierzycy (wszystko łącze w blenderze) i nacieramy kurczaka
- wstawiamy w płaskim w płaskim naczyniu żaroodpornym lub na blasze do piekarnika nastawionego na 180 stopni na 25 minut
- w garnku podgrzewamy łyżkę masła klarowanego
- dodajemy kminek mielony, kurkumę i cynamon
- dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż zmięknie
- przygotowujemy z pomocą blendera pastę imbirowo-czosnkową (imbir+czosnek+woda) i dorzucamy ją aby się przysmażyła
- dodajemy kozieradkę i kolendrę oraz pomidory
- dolewamy 2 łyżki wody i dusimy przez kilka minut
- w tym czasie zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej liście szpinaku na 3 minuty
- odcedzamy i przekładamy do wysokiego pojemnika, zalewamy połową szklanki chłodnej wody
- miksujemy blenderem ręcznym na gładki sos
- sos dodajemy do garnka
- po 3 minutach dodajemy czubatą łyżkę garam masali
- dodajemy kurczaka i bez przykrywania (inaczej szpinak zmieni kolor) podgrzewamy ok 5 mint
- w razie potrzeby dodajemy wody, żeby sos nie był za gęsty
- solimy do smaku
- podajemy z chlebkiem naan lub ryżem
Chlebki Nann:
- 350g mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki wody
- łyżka drożdży świeżych
- szczypta proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
Wykonanie:
- Drożdże rozrabiamy z wodą, szczyptą cukru i szczyptą mąki. Odstawiamy na 10 minut aż się uaktywnią.
- Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy wodę z drożdżami
- dodajemy olej i stopniowo wodę i mleko
- mieszamy, wyrabiamy ręką aż do uzyskania lekpiej ale w miarę zbitej konsystencji
- odstawiamy na min. 30 minut
- oddzielamy małe porcje, rozciągami i rozwałkowujemy
- wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika, u mnie najwięcej to 200 stopni z termoobiegiem, górna półka
- pieczemy ok 5 minut
- powinny się ładnie zrumienić