Składniki:
- rukola
- krewetki tygrysie świeże lub mrożone (marynowane i smażone w oliwie, wyciśniętym ząbku czosnku, soku z cytryny, łyżeczce słodkiej papryki)
- pomarańcza
- papryka czerwona
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1/4 cytryny
- rukolę płuczemy i osuszamy
- krewetki mieszamy z 3 łyżkami oliwy, sokiem z 1/2 cytryny, 1 ząbkiem czosnku, słodką papryką
- rozgrzewamy patelnię i obsmażamy krewetki przez kilka minut
- ostudzone krewetki obieramy z pancerzyków
- wykładamy na talerz: rukolę, pokrojoną paprykę i cząstki pomarańczy i krewetki
- łączymy składniki dressingu i polewamy nim sałatkę
- podajemy z bagietką z masłem czosnkowym na ciepło
fanką krewetek nie jestem, ale tutaj wyglądają boską :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam krewetki ;) Dziękuje za dodanie przepisu do akcji o pomarańczach. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKocham krewetki, w tej sałatce wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńteż niedawno robiłam ale mam ochotkę na więcej :)