Składniki:
- świeży makaron barwiony sepią
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- duże, surowe krewetki w skorupkach
- szczypiorek
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
- na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy krewetki w skorupkach
- przekładamy krewetki do garnka z wodą do zagotowania
- na patelni po krewetkach podsmażamy posiekany ząbek czosnku
- dolewamy przecier, sól i cukier
- krewetki wyjmujemy z wody
- do wody wrzucamy makaron i gotujemy 3 minuty
- na ugotowany makaron: polewamy oliwą, wykładamy sos pomidorowy, układamy krewetki obrane lub w pancerzach, posypujemy szczypiorkiem
Danie można przygotować też ze zwykłym makaronem spaghetti, ale również gotując go w "krewetkowej" wodzie.
Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńidealne danie do dodania do akcji Makarony Świata na zBLOGowanych :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne danie ;) Z checia bym sie wprosila ;)
OdpowiedzUsuńKradnę pomysł! Wygląda fantastycznie:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń