Zacznę od szybkiego przepisu na curry z dynią.
- pierś kurczaka
- dynia pieczona - ok 1,5 szklanki (można upiec więcej i wykorzystać resztę do innych przepisów)
- brązowy ryż
- mleczko kokosowe 400 ml
- zielona pasta curry - 2 łyżki
- pół limonki
- świeże liście kolendry
- zaczynam od dyni: kroję na części (bez obierania) i układam na blasze do pieczeni, polewam oliwą i posypuję cynamonem, piekę do miękkości ok 40 minut
- w tym samym piecu piekę kurczaka pokrojonego w grubą kostkę, w soku z limonki, przyprawach (np. gram masala, azjatycka mieszanka z solą himalajską) i mące kukurydzianej (ok 20 minut)
- na patelnię dodaję pastę curry i mleko kokosowe
- gotuję, aż trochę zgęstnieje i dodaję upieczonego kurczaka
- skrapiam sokiem z limonki
- upieczoną cukinię oddzielam od skórki, która wtedy bardzo łatwo schodzi i kroję w kostkę
- na talerzu układam pół na pół ryżu i dyni i polewam sosem curry z kurczakiem
- ozdabiam kolendrą i limonką
Witaj,
OdpowiedzUsuńTwoje przepisy wyglądają smakowicie.
Twój blog może stać się inspiracją dla wielu. Chce ci zaproponować myTaste.pl, która jest wyszukiwarką najlepszych przepisów kulinarnych blogerów oraz stron internetowych z Polski.
Dodaj swój blog http://www.mytaste.pl/dodaj-blog i daj szansę innym, dla których gotowanie jest pasją aby mogli poznać Twoje przepisy. Napisz do mnie jeśli masz pytania.
Pozdrawiam,
Remi
info@mytaste.pl
Witam, skoro pojawił się już przepis z sezonową dynią, chciałabym zapytać, co poleca Pani przyrządzić z bakłażana? Mam w domu kilka sztuk i właśnie się zastanawiam.Pozdrawiam. Eliza W.
OdpowiedzUsuńJuż wkrótce na blogu pojawią się przepisy z bakłażanem: na musakę i nadziewane roladki. Tymczasem polecam np. upiec bakłażana skropionego oliwą i zmiksować z ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i jogurtem - powstanie wyśmienity dip!
OdpowiedzUsuń