sobota, 11 października 2014

Pierożki w rosole z kaczki

Rosół z kaczki aż się prosi o azjatyckie dodatki. Dlatego dodałam kawałek imbiru, suszone grzybki i sos sojowy. A z mięsa i warzyw, na którym gotowałam rosół polecam zrobić pierożki. Taki zestaw to bardzo aromatyczna, rozgrzewając i syta zupa.

Składniki na rosół:
  • korpus kaczki (szyja, skrzydełka)
  • pół pora
  • 3 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 centymetry korzenia imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 suszone grzybki
  • nać pietruszki
  • liście selera
  • ziele angielskie

Składniki na pierogi:
  • mąka
  • woda
  • sól
  • mięso z kaczki
  • por
  • marchewka
  • pieprz
Rosół gotujemy kilka godzin. Wyjmujemy mięso, oddzielamy od kości, dodajemy warzywa, przyprawy i miksujemy w rozdrabniaczu.
Zagniatamy najprostsze ciasto na pierogi: mąka, sól i letnia woda, odstawiamy na pół godziny.
Pierogi nadziewamy, gotujemy w osolonej wodzie, kiedy wypłyną na wierzch przedkładamy do miseczki i zalewamy gorącym rosołem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz