I tak oto, okazało się, że babka bananowa jest cudownym ciastem na każdą porę roku ! :)
Składniki:
- 4 średnie, bardzo dojrzałe banany
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- *opcjonalnie 1/4 szklanki cukru
- *opcjonalnie pół łyżeczki cynamon do ciasta
- pół szklanki oleju
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- łyżka bułki tartej
- cukier puder i cynamon do oprószenia
Wykonanie:
- banany rozgnieść
- zmiksować z olejem, jajkami i cukrem
- dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon dla chętnych i krótko zmiksować lub wymieszać
- formę na babkę natrzeć olejem i wysypać bułką tartą
- wlać ciasto
- piec 50 minut w 180 stopniach (góra, dół)
- oprószyć cukrem pudrem z cynamonem