niedziela, 29 marca 2015

Sałatka jajeczna inaczej

Na zbliżającą się Wielkanoc polecam wyjątkowo kolorową sałatkę jajeczną w nowym wydaniu, dla miłośników jajek i buraczków.



Składniki:
  • 2 buraki
  • 4 jajka
  • pół czerwonej cebuli
  • pół małego kubeczka jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
Wykonanie:
  • buraki owijamy w folię i pieczemy w piecu ok 60 minut powinny być miękkie
  • obieramy i kroimy w grubą kostkę
  • cebulę siekamy bardzo drobno, solimy i odstawiamy żeby zmiękła
  • jajka gotujemy na twardo, obieramy, oddzielamy białka od żółtek
  • białka kroimy w kostkę
  • żółtka rozkruszamy w palcach na drobno
  • białka, buraczki, doprawiamy solą i pieprze, mieszamy z jogurtem i majonezem
  • posypujemy żółtkami i natką pietruszki
Wielkanocne Smaki - edycja V

sobota, 28 marca 2015

Pesto z groszku z miętą i chilli

Idzie wiosna i mamy coraz większą ochotę na zdrowe, lekkie i kolorowe dania. Uwielbiam jaskrawozielony kolor groszku  i tym razem przygotowałam z niego makaron z sosem alla pesto. To groszek jest podstawą, ale nie zabrakło również ziół, klasycznie bazylii i mięty, która świetnie komponuje się z groszkiem. Do tego sok z limonki i czerwona, ostra papryczka, która doda nie tylko koloru ale i wyrazistego smaku. Całe danie ma aromatyczny i orzeźwiający smak.
 




 Składniki:
  • makaron rurki
  • zielony groszek Bonduelle na parze (puszka lub torebka mrożonego)
  • 1/4 limonki
  • 4 łyżki oliwy
  • garść świeżej bazylii
  • garść świeżej mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 ostra papryczka
Wykonanie:
  • makaron gotujemy w osolonej wodzie
  • przygotowujemy groszek: jeśli korzystamy z puszki, odcedzamy, w przypadku mrożonego wrzucamy na 4 minuty na wrzącą wodę
  • w pojemniku robota kuchennego umieszczamy: czosnek, bazylię, miętę, sok z cytryny, oliwę i groszek (garść ziarenek odkładamy do ozdoby)
  • miksujemy na dosyć gładką masę
  • doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  • pesto groszkowe mieszamy z makaronem i przekładamy na talerze
  • na koniec posypujemy kilkoma groszkami w całości oraz posiekaną papryczką
  • polewamy łyżką oliwy i ozdabiamy małymi listkami bazylii i mięty
W parze ze zdrowiem

wtorek, 24 marca 2015

Pralinki kokosowe Bounty

Tym razem wszechstronna kasza jaglana posłużyła mi do przygotowania pralinek ala Bounty. To pyszne kokosowe wnętrze w chrupkiej skorupce z czekolady.

 



Składniki:
  • pół szklanki kaszy jaglanej 
  • 80 g wiórek kokosowych
  • kilka łyżeczek cukru/syropu z agawy lub syropu klonowego
  • pół tabliczki czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego
 Wykonanie:
  • pół szklanki kaszy zalewamy 1 i 1/4 szklanki wody
  • kaszę gotujemy pod przykryciem do wchłonięcia prawie całego płynu
  • kasza powinna być lekko rozgotowana, ale nadal powinien znajdować się w niej płyn (w razie potrzeby dodać)  
  • dodajemy wiórki kokosowe i cukier
  • mieszamy dokładnie i studzimy
  • w garnku rozgrzewamy olej kokosowy i rozpuszczamy czekoladę
  • z masy kokosowej formujemy kulki
  • obtaczamy je w rozpuszczonej czekoladzie
  • najlepiej nakłuć je na patyczek do szaszłyków i włożyć do garnka z czekoladą, wtedy łatwo i czysto obtoczymy kulki
  • wkładamy do papilotek
  • chłodzimy, podajemy kiedy czekolada stwardnieje 


środa, 18 marca 2015

Pieczone falafele z dwoma sosami

Jeszcze kilka lat temu ciężko było znaleźć na półkach sklepowych ciecierzycę w jakiejkolwiek formie, teraz w każdym supermarkecie mamy do wyboru ciecierzycę w puszcze, albo suchą w torebce. Coraz częściej wybieram tą drugą opcję, ponieważ lepiej smakuje i bardziej opłaca się cenowo. Ostatnio przygotowałam z nich falfele, ale postanowiłam je upiec - jest to wersja zdrowsza bardziej dietetyczne i mniej czasochłonna, bo mamy całą partię gotową na raz i nie musimy stać nad patelnią. Jako dodatek podałam dwa sosy jogurtowe: z miętą i z tahini.

 
 

Składniki na 10 kotlecików:
  • szklanka suchej ciecierzycy
  • pół pęczka świeżej kolendry
  • kilka listków mięty
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka mąki z ciecierzycy
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół pęczka siekanego szczypiorku
  • 1 papryczka chilli czerwona
  • pół łyżeczki soli
  • kubeczek jogurtu
  • 2 łyżeczki tahini
  • czubata łyżka siekanych listków mięty

Wykonanie:
  • ciecierzycę moczymy w wodzie przez noc
  • odcedzamy i gotujemy ok 15 minut
  • rozdrabniamy ciecierzycę blenderem na nieidealnie gładką masę
  • dodajemy 3 łyżki wody
  • 1 łyżkę mąki z ciecierzycy
  • siekamy kolendrę, miętę, papryczkę i szczypiorek - dodajemy do masy
  • masę przyprawiamy: solą, pieprzem, kolendrą, papryką, kardamonem, cynamonem
  • lepimy kotleciki
  • układamy na blasze wyłożone papierem do pieczenia
  • smarujemy olejem
  • pieczemy po 10 minut z każdej strony w piecu rozgrzanym do 180 stopni góra, dół
  • jogurt rozdzielamy na dwie miseczki
  • do jednej dodajemy świeżą miętę, do drugiej dwie łyżeczki tahini
  • ciepłe falafele podajemy z sosami, można posypać świeżą kolendrą

  


niedziela, 15 marca 2015

Sprawdzony przepis na śniadaniowe pancakes

Przeglądając książkę z przepisami na słodkości Pawła Małeckiego wpadł mi w oko przepis na amerykańskie naleśniki zwane u nas 'pankejki'. Postanowiłam wypróbować recepturę, ale kiedy o poranku czytałam o ubijaniu piany z białek, pomyślałam, że muszę przepis zmodyfikować i przyspieszyć, bo rano każda minuta jest cenna. W efekcie dosyć szybko przygotowałam pyszne, słodkie i sycące śniadanie. Placuszki były puszyste i miękkie, lekko chrupiące na brzegach, a syrop klonowy i świeże borówki to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!


Składniki na 16 placków:
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody i soli
  • masło klarowane do smażenia
  • borówki amerykańskie
  • syrop klonowy

Wykonanie:
  • jaka ubić z cukrem
  • masło rozpuścić i dodać do jajek
  • ponowni ubić
  • dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę i sól
  • wymieszać na gładką masę (ja łączyłam trzepaczką)
  • na patelni rozgrzać klarowane masło
  • wykładamy po czubatej łyżce na patelnię
  • smażymy z dwóch stron na złoto
  • podajemy z kawałeczkami masła, które rozpuszczą się na ciepłych plackach
  • polewamy syropem klonowym i posypujemy borówkami

 
 

czwartek, 12 marca 2015

Chicken Tikka Masala z chlebkiem naan

Jakiś czas temu pisałam jak wykonać własną pastę curry i to właśnie ona jest bazą kolejnego indyjskiego dania: Chicken Tikka Masala. Smak i aromat jest niepowtarzalny, a kurczak niesamowicie miękki i soczysty. Sos można podawać z ryżem, ale mi najlepiej smakuje z chlebkiem naan, który wbrew pozorom przygotowuje się bardzo łatwo, a jak miło maczać ciepły, pachnący, miękki chlebek w curry, albo na sam koniec wytrzeć nim sos z talerza.



Składniki:
  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • pół małego kubeczka jogurtu
  • 3-4 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 puszka pomidorów z puszki
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
  • świeża kolendra
  • garść płatków migdałów
  • Na pastę curry: 2 ząbki czosnku, 4 centymetry korzenia imbiru, uprażone na suchej patelni ziarna kolendry (ok 1,5 łyżeczki), 2 łyżeczki garam masala, 2 łyżeczki wiórek kokosowych, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 papryczka chilli, garść świeżej kolendry (mogą być łodyżki), 2 łyżeczki oleju (u mnie orzechowy może być dowolny), 4 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyzeczka mielonego kminku, 1 łyżeczka soli
  • Na chlebek naan: (na ok 7 chlebków)
  • 3 szklanki mąki typ 650
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • duża szczypta cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 20g świeżych drożdży
  • łyżka oleju
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
  • wszystkie składniki pasty curry łączymy w blenderze na jednolitą masę
  • przygotowujemy kurczaka: kroimy piesi w grubą kostkę, solimy, nacieramy łyżką pasty curry, jogurtem i oprószamy mąką, odstawiamy na ok 30 minut
  • mięso wstawiamy z marynatą do pieca w naczyniu żaroodpornym na 25 minut w temperaturze 180 stopni (góra, dół)
  • w garnku o grubym dnie rozgrzewamy 4 łyżki pasty curry (jeśli zostanie, później można dodawać więcej do smaku)
  • wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy do rozpuszczenia śmietanki
  • dodajemy pomidory z puszki i podgrzewamy pod przykryciem ok 5 minut
  • dodajemy kurczaka, mieszamy i gotujemy ok 10 minut na średnim ogniu
  • sos zagęści się po dodaniu kurczaka, którego obtaczaliśmy w mące, jeśli jednak będzie za rzadki gotujemy dłużej aż się zagęści
  • smakujemy, doprawiamy solą i ewentualnie dodajemy pasty curry
  • posypujemy płatkami migdałów i świeżą kolendrą
  • podajemy ze świeżym chlebkiem naan:
Chlebki naan:
  • drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z cukrem, odstawiamy na 5 minut
  • do miski wsypujemy: mąkę, sól, proszek do pieczenia, dodajemy olej
  • do suchych składników stopniowo dodajemy wodę i mleko
  • zagniatając dodajemy wodę i mleko, do uzyskania dosyć mokrego, lepkiego ciasta
  • przykrywamy ścierką w ciepłym miejscu i odstawiamy na min. 30 minut
  • piec rozgrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem
  • blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • ręką posmarowaną olejem odrywamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką
  • chlebki układamy na blasze, blachę  wkładamy do pieca na górną półkę na ok 7 minut, obserwujemy aż będzie miał zrumienione plamki

 



niedziela, 8 marca 2015

Łosoś z chrupiącą skórką i pyszną sałatką z rukoli

Zazwyczaj przyrządzam łososia na parze lub w piecu, ale tyle razy słyszałam zachwyty nad jego chrupiącą skórką, że tym razem skusiłam się na podsmażenie i nie żałowałam. Skórka rzeczywiście chrupała, a do tego miała świetny smak! Łososia podałam z brązowym ryżem i z rukolą z pysznym dressingiem cytrynowo-kaparowym.




Składniki: 
  • świeże filety łososia ze skórą
  • rukola
  • oliwa lub olej do smażenia
  • ryż brązowy
  • oliwa z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • garść kaparów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
Wykonanie:
  • łososia umyć i dokładnie osuszyć
  • naciąć skórę ostrym nożem na środku
  • osolić, a w nacięcia włożyć kilka listków tymianku
  • przed smażeniem raz jeszcze odsączyć ewentualną wilgoś ze skóry ręcznikiem papierowym
  • olej dobrze rozgrzać na patelni z grubym dnem
  • smażyć skórą do dołu ok 4-5 minut
  • przewrócić i smażyć tyle samo na drugiej stronie
  • długość smażenia dostosowujemy do upodobań i obserwujemy po bokach kolor mięsa
  • rukolę płuczemy i odsączamy
  • łączmy składniki dressingu: kilka łyżek oliwy, sok z połowy cytryny, garść kaparów (jeśli są duże można posiekać), łyżeczkę musztardy i wyciskamy ząbek czosnku, mieszamy i polewamy nim rukolę


sobota, 7 marca 2015

Chicken Saagwala - Kurczak w indyjskim sosie ze szpinaku

Nie będę udawała, że samodzielnie opracowałam recepturę dania indyjskiego, więc już na wstępie zaznaczę, że inspirowałam się po pierwsze doświadczeniami z restauracji indyjskiej, kiedy jadłam Paneer Saagwala - indyjski ser w szpinkowym sosie oraz filmikiem Viren gotuje. Ponieważ nie miałam dostępu do indyjskiego sera oraz ponieważ mam mięsożernego męża dodałam do sosu kurczaka, którego z kolei przygotowałam metodą pieczenia w piecu w marynacie jogurtowej - dzięki czemu wyszedł niezwykle soczysty i miękki, nie wspominając już o walorach smakowych w połączeniu z sosem. Może nie każdy czuje się zachęcony do spróbowania patrząc na nietypowy ciemno zielony kolor dania, ale zaręczam, że jest przepyszne i pełne aromatów! Szczęścia dopełnił własnej roboty, świeży, pachnący i miękki chlebek naan. Polecam!




Składniki:
  • 250 świeżego szpinaku
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • pół kubeczka jogurtu
  • 1 zielona papryczka chilli
  • kilka centymetrów korzenia imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • kurkuma pół łyżeczki
  • kminek mielony łyżeczka
  • garam masala 2 łyżeczki
  • sól, pieprz
  • kozieradka łyżeczka
  • kolendra ziarna (mielone lub rozgniecione) łyżeczka
  • cynamon pół łyżeczki
  • 1 czubata łyżka mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 2 małe pomidory
Wykonanie:
  • piersi kurczaka kroimy grubą kostkę
  • przygotowujemy marynatę: pół małego kubeczka jogurtu, zielona papryczka chilli, plaster imbiru, ząbek czosnku, pół łyżeczki: kurkumy, kminku mielonego, duża szczypta soli, czubata łyżka mąki z ciecierzycy (wszystko łącze w blenderze) i nacieramy kurczaka
  • wstawiamy w płaskim w płaskim naczyniu żaroodpornym lub na blasze do piekarnika nastawionego na 180 stopni na 25 minut
  • w garnku podgrzewamy łyżkę masła klarowanego
  • dodajemy kminek mielony, kurkumę i cynamon
  • dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż zmięknie
  • przygotowujemy z pomocą blendera pastę imbirowo-czosnkową (imbir+czosnek+woda) i dorzucamy ją aby się przysmażyła
  • dodajemy kozieradkę i kolendrę oraz pomidory
  • dolewamy 2 łyżki wody i dusimy przez kilka minut
  • w tym czasie zagotowujemy wodę i  wrzucamy do niej liście szpinaku na 3 minuty
  • odcedzamy i przekładamy do wysokiego pojemnika, zalewamy połową szklanki chłodnej wody
  • miksujemy blenderem ręcznym na gładki sos
  • sos dodajemy do garnka
  • po 3 minutach dodajemy czubatą łyżkę garam masali
  • dodajemy kurczaka i bez przykrywania (inaczej szpinak zmieni kolor) podgrzewamy ok 5 mint
  • w razie potrzeby dodajemy wody, żeby sos  nie był za gęsty
  • solimy do smaku
  • podajemy z chlebkiem naan lub ryżem

Chlebki Nann:
  • 350g mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • łyżka drożdży świeżych
  • szczypta proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
Wykonanie:
  • Drożdże rozrabiamy z wodą, szczyptą cukru i szczyptą mąki. Odstawiamy  na 10 minut aż się uaktywnią.
  • Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy wodę z drożdżami
  • dodajemy olej i stopniowo wodę i mleko
  • mieszamy, wyrabiamy ręką aż do uzyskania lekpiej ale w miarę zbitej konsystencji
  • odstawiamy na min. 30 minut
  • oddzielamy małe porcje, rozciągami i rozwałkowujemy
  • wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika, u mnie najwięcej to 200 stopni z termoobiegiem, górna półka
  • pieczemy ok 5 minut
  • powinny się ładnie zrumienić