niedziela, 21 czerwca 2015

Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami

Kiedyś jadało się murzynka, teraz modne jest brownie. Moje ciasto czekoladowe łączy w sobie cechy tych dwóch ciast: jest puszyste i wyrośnięte jak murzynek, ale ma wyrazisty mocno czekolady smak jak brownie, ponieważ dodajemy do niego rozpuszczona czekoladę z wysoka zawartością miazgi kakaowej. Ciasto nabiera charakteru dzięki, słodkim, soczystym świeżym brzoskwiniom. W letnie dni polecam podawać ciasto z gałką lodów śmietankowych.



Składniki:
  • 2 szklanki maki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 150g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleka
  • 5 brzoskwini

Wykonanie:
  • miksujemy: olej, jajka i cukier
  • dodajemy make, mleko, sodę i proszek do pieczeni - ponowni dokładnie miksujemy
  • rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i przelewamy do masy kiedy lekko ostygnie
  • na dnie tortownicy układamy obrane i pokrojone na cząstki brzoskwinie
  • zalewamy ciastem
  • wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 50 minut
  • wyjmujemy z pieca, studzimy i odwracamy 
 Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia. 
 bd7ab6bc9dacda3c697f43f49e33317d

1 komentarz:

  1. Bardzo apetyczne!!! :)))
    Zgłoszenie oczywiście przyjmuję i zapraszam jeszcze do rejestracji na Fooder - to szansa na fajną dodatkową nagrodę :)

    OdpowiedzUsuń